Recepti

Pecivo u rukama mališana

SRCE OD HLEBA ZA DECU IZ ZVEČANSKE

Povodom obeležavanja Svetskog dana hleba, kompanije Lesaffre i DonDon obradovale su svežim pecivom mališane iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ovoj ustanovi uručili nesvakidašnji hleb u obliku srca. Ovaj specijalni poklon pripremili su uz pomoć profesionalnih pekara mališani nižih razreda beogradskih osnovnih škola u okviru edukativne radionice “Deca mese za decu”. U nedelji obeležavanja Svetskog dana hleba, Lesaffre i DonDon svoje prozvode donirale su različitim ustanovama i centrima koji brinu o deci širom Srbije.hleb

-Cilj ove radionice bio je da mališani saznaju više o tome kako se priprema ova, prva ljudskom rukom pravljena namirnica, kao i da nauče važnu lekciju iz humanosti, pomažući svojim drugarima. U svetu se ove godine Svetski dan hrane i hleba obeležava sa fokusom na bacanju hrane, pa je ovo prilika da ukažemo na taj problem i u Srbiji, gde se nezvanično svake godine baci 250 000 tona hrane- rekla je Aleksandra Đurišić, PR kompanije Don Don.

Edukativnoj radionici prisustvovali su i članovi našeg tima koji je predstavljao Srbiju na Louis Lesaffre Coupe, Evropskom pekarskom prvenstvu, a za dobro raspoloženje bili su zaduženi voditelj Deki Pantelić i klovn Marko.hleb1

Zanimljivosti o hlebu

Prvi hleb nastao je još u doba pećinskog čoveka, koji je otkrio da istucano zrnevlje uz dodatak vode ima dobar ukus. Tu mešavinu je vremenom pekao između dva usijana kamena, a zatim na ognjištu. Egipćani su ovoj smesi dodali kvasac, učinivši tako prvi hleb mekšim i većim. Upravo je iz Egipta hleb stigao u Evropu, i to preko antičkih Grka.

• U Srbiji i Rusiji, dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice.
• Kombajnu je potrebno 9 sekundi da požnje dovoljno pšenice za 70 vekni hleba.
• U skandinavskoj tradiciji, ako dečak i devojčica jedu istu veknu, veruje se da će se zaljubiti jedno u drugo.
• Hleb je verovatno jedina namirnica koju jedu svi ljudi, bez obzira na rasu, kulturu i religiju.
• Oto Fredrik Rohveder je 1928. godine izmislio prvu mašinu za sečenje hleba. U Velikoj Bitaniji se rezani hleb prvi put pojavio 30-tih godina prošlog veka.
• Verovanje kaže da ko pojede poslednje parče hleba u kući, treba da poljubi kuvaricu/kuvara.
• Hleb se javlja kao ritualni predmet u mnogim obredima Slovena, vezanih za rođenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike.

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

Ublažite simptome suve kože

Sledeći tekst

Šta vas sprečava da živite u skladu sa sobom?