BG online

Hrana & Recepti

Orijent na tanjiru- Recept za HUMUS

Humus je orijentalni namaz koji se priprema od kuvanih leblebija. Sastojci osnovnog recepta su kuvane i pasirane leblebije u kombinaciji sa susamovom pastom, belim lukom, limunovim sokom i solju.
Da bi humus bio svilenkast i jednoličan, zrna leblebije bi trebalo raskuvati, toliko da postanu veoma mekana i skoro da se raspadaju. Da biste to postigli, najbolje je staviti kašičicu sode bikarbone u vodu u kojoj ćete ga ostaviti da nabubri i kasnije u vodu u kojoj ćete kuvati leblebije.
Sastojak humusa je i tahini ili pasta od susama. Ona se dobija mlevenjem tostiranog susama sa uljem, a možete ga napraviti sami ili kupiti već gotov. Tahini ili susamova pasta se priprema tako što se proprženi susam blendira uz dodatak susamovog ili maslinovog ulja i, po želji, soli.

Sastojci i priprema:
400g kuvane leblebije, 70g svetle tahini (susamove) paste, 1 čen belog luka, 2-3 kašike limunovog soka, 2/3 kašičice soli, 60ml veoma hladne vode, 1-2 kašike tostiranog susama (proizvoljno),maslinovo ulje za služenje.
Kuvanu leblebiju ubacite u blender i blendirajte dok se zrna sasvim ne pretvore u pastu. Dodajte tahini, iseckan čen belog luka, so, limunov sok i ledenu vodu – (nemojte čitavu količinu vode sipati odjednom). Blendirajte i proverite da li je humus po vašem ukusu – ako je potrebno dodajte so, limunov sok ili tahini. Potrebno je da tako gotov humus bude za nijansu tečnije teksture nego što biste želeli, pošto će se stajanjem malo zgusnuti. Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider na najmanje pola sata. Humus možete napraviti i unapred, čuvajte ga u frižideru i izvucite oko pola sata ranije da se prilagodi sobnoj temperaturi pre služenja.
Najfinije izgleda poslužen u nekom poludubokom tanjiru ili činiji, posut maslinovim uljem i crvenom papiričicom.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
"Razočarao sam se mnogo, ali se nisam umorio. Ovde zvezda…

You cannot copy content of this page