BG online

Enterijer

Milano, grad nestvarne lepote

HOD PO KROVOVIMA I VEČERA NA KOJU TURISTI ČESTO ZAKASNE

Za BGonline piše arhitekta Biljana Vasiljević

Na ruti poslovnog puta, našao mi se Milano! Kažu: poslovni i mondenski grad. Verovatno jeste, ali teško je videti sva njegova lica za par dana. Za toliko se može osetiti malo duha gotike i renesanse, malo klasicizma i secesije, a zbog mnoštva turista sa svih strana sveta, možete se osetiti predivno, jer ste i vi jedan od njih. Čekanje na suncu u redovima za ulaznice za katedralu, za Tajnu večeru, za parče pice, za sladoled, brzo ćete zaboraviti kada dođete do cilja. Sva čula će uživati.
Slika_1
Najpoznatija građevina u Milanu je svakako katedrala Del Duomo po kojoj je i trg ispred dobio ime Piazza Del Duomo. Teško je pisati o neverovatnoj kamenoj čipki koja krasi čitavu katedralu, skulpturama kojima se ne zna broj, o veličanstvenim bočnim potpornim stubovima-kontraforima, o unutrašnjim stubovima vrtoglave visine, koji nose krstaste svodove karakteristične za gotiku, o veličanstvenim vitražima, o trobojnom mermernom podu… Njihovu lepotu je potrebno doživeti.
Slika_2
I, tako…dok sedite u prohladnoj katedrali, ne možete da se ne upitate kakva su sve znanja i veštine posedovali tadašnji graditelji i umetnici? Kako su bez moderne tehnologije uspeli sve da usklade? Kakvu su skelu imali, kako su postavljali kamene skulpture po dekorativnim vrhovima katedrale bez dizalica? Tužan i interesantan podatak je da je glavni arhitekta zadužen za slavoluk pored katedrale, dok je vršio poslednje pripreme i ulepšavanje za dolazak kralja Emanuela II, radi svečanog otvaranja, pao sa skele i poginuo! Kako se srednjevekovni čovek, ograničenog znanja i svesti osećao kada uđe u hram takvih dimenzija i lepote. Ništavno, pretpostavljam. Ne bih da dovodim u pitanje lepotu koju gledam i razlog zbog koga je nastala, ali, mogu vam reći da sam se i ja osećala nevažnom naspram lepote katedrale.
Slika_3
A, onda sam se popela na krov! Sličnu kamenu čipku sam videla i na drugim poznatim gotičkim katedralama, ali nikad nisam videla krov pokriven kamenim crepovima, pozamašnih dimenzija, sa žljebovima, koji se savršeno uklapaju, laserski precizno! Nikad nisam ni hodala po krovu katedrale. Obično su to vidikovci na vrhu kule ili zvonika, odakle se pruža divan pogled na grad.
Slika_4
Slika_5
Ovde je drugačije. Pogled je božanstven, ali to nije glavni utisak. Moje oduševljenje je bilo toliko, da sam dugo šetala i sedala na krovu, koncentrisana na dešavanja na njemu. Da iznenađenje bude veće, na krovu je izložba savremenog vajara Tonija Krega (Tony Cragg). Njegove apstraktne skulpture, izrađene od inoksa, polimera i kamena, do savršenstva polirane, neverovatan su kontrast srednjevekovnoj kamenoj dekoraciji.
Slika_6
Slika_7
Pored katedrale se nalazi Galerija Vittorio Emanuele II, građena sredinom 19 veka, na zahtev kralja Emanuela II, kome je građevina i posvećena. To je jedan od najstarijih tržnih centara na svetu i povezuje trg Del Duomo i La Scala. Višespratni objekti u kojima su smešteni lokali, formiraju dve ukrštene ulice, natkrivene čeličnom konstrukcijom i staklom. Tržni centar je građen nekoliko godina, a završen je impozantnom kapijom po uzoru na tadašnje slavoluke. Kao nekad i danas je omiljno mesto za kupovinu.
Slika_8
U predivnoj renesansnoj crkvi Santa Marija della Gracija se nalazi Leonardova Tajna večera. Uz sav napor i upornost koji sam uložila, nisam uspela da je vidim, jer kao i svaku dobru večeru, morate zakazati i 7 dana unapred.
Slika_9
Mnogo toga se još može videti u Milanu i napisati o njemu. Poznat je i po Milanskoj skali, najvećoj operskoj dvorani i najčuvenjoj po tradiciji, zamak Sforca sa 12 bastiona, kraljevska vila Napoleona i Jozefine, ali za sada toliko. Ostaje želja i nada da će ovaj tekst biti nastavljen posle sledeće posete ovom predivnom gradu!

 

Prethodni tekstovi:
Uređenje malih stanova je veliki izazov
Uređenje doma
Ulepšajte životni prostor bojama

1 Komentar

1 Komentar

  1. Kaljević

    30/03/2017 at 12:11

    Odlicano ste opisali Milano. Čitala sam mnoge putopise o njemu i svaki put sve veća želja mi se javlja da ga posetim. Arhitektura, slikarstvo, zdanja od prirodnog kamena, koliko je samo vremena, truda i ljubavi utkano u sve to.

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
Laguna će uskoro objaviti knjigu o slavnom glumcu Draganu Nikoliću…