BG online

Intervjui

Izlazak iz istorijske krize za 100 dana

MARŠALOV PLAN ZA POTPUNU EKONOMSKU REFORMU SRBIJE

Vreme je da se Srbija probudi iz dubokog sna i da se svi privredni subjekti angažuju oko višestrukog uvećanja budžeta, kaže Slobodan Petković, član Evropske akademije nauka i autor „Maršalovog plana“- potpune ekonomske reforme Srbije. Ovaj uspešni i ambiciozni makroekonomista tvrdi da sa godišnjim rastom od 3% koji je projektovan za Srbiju naša zemlja neće nikad stići privredni razvoj kakve imaju ostale zemlje u okruženju.
-Srbija ima nasleđen budžet još iz vremena Slobodana Miloševića koji iznosi oko 8 milijardi evra. Zemlje u Evropskoj uniji koje su slične Srbiji po veličini imaju budžet od 10 do 15 puta veći. Sa 3% rasta naša zemlja će za 10 godina imati budžet od 11 milijardi, dok će te zemlje, čak i sa manjom stopom rasta imati budžet od preko 150 milijardi. Da bismo dostigli zadovoljenje najosnovnijeg dostojanstvenog preživljavanja, nama je potreban mnogo veći rast nego svim tim zemljama, a to se može postići jedino promenom sistema sa planske na tržišnu ekonomiju – kaže Petković koji se već više od 20 godina bori da ukaže na pravi put kojim Srbija treba da krene.

Kako treba da izgleda reforma?

Dok se mnogi sa nostalgijom sećaju tog planskog sistema, Petković kaže da mnogi zaboravljaju da su zemlju nekad vodili ljudi koji su bili članovi partije i koji su imali najveće privilegije što se i dalje nastavlja.
-Na tlu bivše Jugoslavije poslednji put je postavljen nov makroekonomski program dolaskom Tita i komunističke partije na čelo države, čime je kapitalizam zamenjen komunizmom, a privatna sredstva oduzeta i stavljena državi na raspolaganje.Taj prelazak sigurno nije bio lak za sve slojeve društva, a posledice tog čina se ispravljaju i danas restitucijum, tj. povraćajem imovine- objašnjava Petković i podseća da je tadašnji sistem poslao jasnu poruku narodu o ekonomskom napretku i prosperitetu na makro ekonomskom planu, time što se pribeglo masovnoj izgradnji fabrika, stanova, infrastrukture, socijalnom blagostanju.
-Zbog toga me ne čudi što ovde već 60 godina ne postoje makroekonomisti, već su ekonomisti školovani da dođu do pretposlednje stepenice, tj. da predlažu pojedine reforme koje ne diraju u sistem jer je to tada radio Centralni komitet. Padom Berlinskog zida finansijske strukture Evrope u svojoj moralnoj obavezi pripremile su i finansijski predlog koji se temeljio na BND istočne Evrope koji se kretao od 8 000 do 12 000 dolara po glavi stanovnika. Pri tome treba imati na umu da je akumulacija kapitala bila ogromna. Suština vaučersko fondovskog predloga je podrazumevala privatizaciju celokupne privrede s tim da 60% od prodaje ide u fond za reinvestiranje što je omogućilo da se taj kapital plasira preko nekoliko filijala koje bi time stekle status banaka i na taj način brzo i efikasno osposobile domaće banke dok je 40% išlo u javnu potrošnju kao potpora tranziciji. Neke zemlje u Evropskoj uniji sa sličnim brojem stanovnika kao Srbija imaju do 15 puta veći budžet. Na žalost, od pada komunizma i jedne komunističke ekonomske doktrine niko nije postavio makro ekonomski program koji rešava tranziciju Srbije- dodaje Slobodan Petković i kaže da “Maršalov plan” to donosi u 10 tačaka i da opširnije o tome možete pogledati na sajtu www.petkovicslobodan.org.

Ostavite komentar

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
DOBRO I ZLO TRČE ZAJEDNO (Vladeta Jerotić) O čoveku u…