BG online

Klinika DE
Enterijer

Kundalini (kreativna ili seksualna energija)

PROBUDITE USPAVANE POTENCIJALE

“Energetski trougao može se doživeti i kao alat  kojim u današnje doba užurbanosti i trke ipak možemo sebi pružiti priliku da osetimo kako je to kada gospodarimo sopstvenom energijom i potencijalima.”

Kada razmišljamo o uređenju prostora uglavnom mislimo na stan ili kuću, naselje, grad, baštu ili bilo koji deo prostora koji želimo urediti. Ali, da li je kuća u kojoj provodimo vreme prava granica prostora koji nazivamo svojim ili je ona samo produžetak nas samih? Da li taj prostor koji uređujemo možemo biti i mi sami i da li je to ono od čega zapravo treba krenuti?kundalini6

Postoji mišljenje da kada se okružimo pozitivnim, lepim i harmoničnim entitetima, oni imaju uticaj na nas i mogu pomoći da uskladimo svoje lične energije i postignemo stanje mira i harmonije. Ova tvrdnja je tačna. Svi smo bar jednom u životu osetili kako nas preplavljuje osećaj ispunjenosti i sreće i kako nam se osmeh sam širi po licu kada se nađemo na nekom mestu prepunom dobre energije ili u društvu koje je prijatno. Verovatno smo poželeli da to večno traje. Međutim, konstanta ove vrste moguća je jedino ako taj isti osećaj harmonije uspemo da dostignemo sami. Da bismo do toga došli potrebno je puno rada i poznavanje određenih tehnika i duhovnih disciplina, što nekada zahteva godine predanog rada. Ovo je najčešće dovoljan razlog da mnogi odustanu.

Mentalna i spiritualna evolucija

No, hajde da još jednom razmislimo o tome šta je to od čega odustajemo. Prema saznanjima Kundalini tantre i Kundalini joge koje predstavljaju kombinaciju više jogističkih tehnika, u fizičkom telu svakog od nas nalazi se potencijalna sila. To je uspavana potencijalna snaga u materijalnom telu i zove se kundalini. Kundalini je kreativna energija, energija samorealizacije, samoekspresije, ono nesvesno u čoveku, stvaralačka energija, božanska energija, a najčešće se definiše kao seksualna energija. Aktiviranjem ove energetske strukture možemo širiti svest, razvijati inteligenciju i mnoge druge sposobnosti. Pri tom samo od nas zavisi da li ćemo ovu energiju koristiti i u kom pravcu ćemo je usmeravati.kundalini1
Ako smo svesni da buđenjem, aktiviranjem i korišćenjem ove energije u svom fizičkom telu možemo izazvati proces podmlađivanja i ubrzavanje procesa, ne samo fizičke, već i mentalne i spiritualne evolucije, zar ne bi trebalo još jednom razmisliti da li da odustanemo?
Činjenica je da je teško, a nekada i nezamislivo svakodnevno odvojiti nekoliko sati za vežbe, meditacije i praktikovanje, neophodnih da savladamo tehniku i uvedemo sebe u stalno stanje harmonije, ali 10 minuta svako može odvojiti. Toliko vremena je dovoljno da se pogleda Energetski trougao, rad koji je kreiran kao instrument za harmonizaciju energija u ljudskom organizmu. U pitanju je umetnički rad koji nas audio-vizuelnim nadražajima može uvesti u stanje u kom bi se našli kada bi praktikovali Kundalini jogu. Energetski trougao može se doživeti i kao alat  kojim u današnje doba užurbanosti i trke ipak možemo sebi pružiti priliku da osetimo kako je to kada gospodarimo sopstvenom energijom i potencijalima.

Energetski trougao:

dr Jelena Dejanovska
Foto: Vojislav Došen
frizura: DM’s Hairlounge
šminka: Zorica Epifanić

dr Jelena Dejanovska godinama je posvećena izučavanju prostora, energija i energetskom uređivanju prostora. Od 2004. godine bavi se dizajnom enterijera i usklađivanjem energija u prostoru u skladu sa Feng Šui principima.
Objedinjujući znanja o 3D prostoru, kretanju energija i njihovom delovanju, nastavila je svoje istraživanje i 2013. godine doktorirala na studijama digitalnih umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde se bavila izučavanjem upravo ovih pojava. Trenutno radi kao naučnik – istraživač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
“Energetski trougao” naziv je Jeleninog doktorskog rada gde je uz pomoć digitalne animirane instalacije analiziran koncept i objašnjen metod harmonizacije energija u ljudskom organizmu. (https://fliiby.com/file/6m2k0e7x9bc). Rad je nastao kroz analizu koncepata raznih ezoteričnih učenja sa posebnom pažnjom posvećenom staroindijskom konceptu Kundalini Tantre.

Ostavite komentar

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Psihologija, saveti nutricioniste, životne priče, zdravlje, ljubavne dileme, hedonizam, tehnike samopomoći, recepti... i još mnogo tema koje interesuju savremenog čoveka.
Unapredite kvalitet života uz BGonline.
Svaki dan nosi sa sobom nove izazove i priliku da nešto promenimo i .... pobedimo.
BGonline-za život sa stilom.

Copyright © BGonline 2017, All Rights Reserved.

Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
ŽIVOT NAKON 13 OPERACIJA (Aleksandra Saša Simović) Ona ima 33…