Enterijer

Gde vam stoji šporet?

“KUHINJSKO OSTRVO” – DA ILI NE?

“Kuhinjsko ostrvo” predstavlja jedno od veoma popularnih rešenja dizajnera enterijera današnjice. Ovo estetski privlačno i krajnje moderno rešenje sve je češći izbor mnogih, međutim postavlja se pitanje da li je preporučljivo i šta se događa sa energijama, energetskim balansom, blagostanjem, zdravljem i srećom u porodici koja ima “kuhinjsko ostrvo” u okviru kojeg se nalazi šporet?jelenaDejanovska
Pozicioniranje šporeta u kući veoma je bitno i po važnosti se nalazi odmah iza ulaznih vrata i spavaće sobe. “Kuhinjsko ostrvo” koje podrazumeva postavljanje šporeta kao predstavnika elementa Vatre u sredinu kuhinjskog prostora ima snažan uticaj na okruženje i izaziva energetski disbalans, te se ne smatra dobrim. Jedini slučaj kada je ovakva postavka prihvatljiva je kad je personalnom analizom svih ukućana zaključeno da je element Vatre svima odgovarajući. U svim ostalim slučajevima ovakvo rešenje nije dobro i zahteva korektivne mere (takozvane “lekove”).jelenaDejanovska1
Prevelika izloženost šporeta tuđim pogledima, u smislu da je vidljiv sa glavnih ulaznih vrata, smatra se nepovoljnim za bogatstvo i zdravlje. Ukoliko zadnja strana šporeta nije zaštićena zidom ukazuje na gubitak ili nedostatak podrške ljudi koji su na položaju i od autoriteta.
S druge strane gledano, “kuhinjsko ostrvo” nam omogućava da u vreme pripreme obroka budemo u komunikaciji sa ostalim članovima porodice. Ono ukida izolovanost i stvara povezanost. Ukoliko baš želimo “kuhinjsko ostrvo” onda treba izbegavati postavljanje šporeta u okviru njega. Na primer, tu možemo organizovati komotnu radnu površinu, a šporet treba postaviti u skladu sa pravcem koji nam donosi energiju zdravlja i blagostanja uz napomenu da je obavezno obezbediti dobru ventilaciju.

dr Jelena Dejanovska
Foto: Vojislav Došen

dr Jelena Dejanovska godinama je posvećena izučavanju prostora, energija i energetskom uređivanju prostora. Od 2004. godine bavi se dizajnom enterijera i usklađivanjem energija u prostoru u skladu sa Feng Šui principima.

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

Da li ste emocionalno zavisni od roditelja?

Sledeći tekst

Porodični dan na Adi Ciganliji