Enterijer

Isplanirajte sopstveni život

DVA VAŽNA KORAKA NA PUTU KA DOBRIM PROMENAMA

“Od kvaliteta energije i naše usaglašenosti sa njom zavisiće sve što nam je važno…”

Zašto je Nova godina bitna? Kakve se promene dešavaju kada počne naredna kalendarska godina? Kako se najbolje pripremiti za sve što nam ide u susret? Kako Feng shui pomaže u planiranju života i donošenju važnih odluka?
Za neke ljude Nova godina je samo lep praznik, prilika da se druže i lepo provedu. Međutim, Nova godina je više od toga. U svim kulturama postoji prelaz i označavanje tog prelaska iz starog u novo, iz završenog u nov period. Hteli to priznati ili ne, Nova godina označava momenat u kom svodimo račun i sagledavamo sa kakvim rezultatima smo završili prethodnu godinu, koliko planova smo realizovali, kakve smo promene postigli, koje smo neprijatne događaje izbegli. Isto tako, to je trenutak koji je najbolje iskoristiti za planiranje predstojeće godine.
Postoje dva načina za putovanje zvano “život”, stihijski i planski. Ako odlučimo da se prepustimo stihiji, moramo računati na veliki faktor iznenađenja jer nepripremljeni, bez namera i očekivanja, idemo u susret slučajnim događajima. Rezultati koje možemo očekivati takođe će biti slučajni. S druge strane, svoj život možemo isplanirati, napraviti smernice, postaviti ciljeve i grabiti ka njima.
Feng shui je umetnost i nauka koja nudi metod uz pomoć kojeg na interesantan način možemo uticati na događaje u svom životu. Okruženje u kom živimo, radimo, učimo, spavamo, ima svoju energiju, kao što je imamo i mi. To je  Či (Qi), univerzalna energija koja prožima sve što postoji. U zavisnosti od kvaliteta energije okruženja i naše usaglašenosti sa njom, zavisiće i kvalitet našeg života. Svaki prostor ima svoje potencijale koji se menjaju kroz vreme. Promene koje se dešavaju mogu se gledati na duži vremenski period, ali najčešće ih je dovoljno pratiti na godišnjem nivou.

Život u vašim rukama

Poznato je da je prostor kao produžetak nas samih povezan sa određenim sferama života, zdravljem, finansijama, partnerskim odnosima i mnogim drugim aspektima koji određuju kvalitet života i življenja. Kad znamo kakve se energetske promene dešavaju u našem prostoru, mi imamo mogućnost da kontrolišemo njihovu snagu i indirektno upravljamo događajima na koje one utiču. To i jeste jedna od uloga Feng shui-a, da isprati ove promene i da nam da smernice kako u narednoj godini iskoristiti povoljne i kako izbeći nepovoljne potencijale i uticaje.

Pripremite se za promene

Godišnje promene se vezuju za kinesku Novu godinu koja nije u isto vreme kad i kalendarska Nova godina koja se slavi širom sveta. Ona će nastupiti 28. januara 2017. godine. Ostalo je sasvim dovoljno vremena da se pripremimo za sve nove događaje i mogućnosti koje nam ona donosi. Ono što možete uraditi sami su dve stvari.
1.Kada prođe veselje i graja proslave kalendarske Nove godine najbolje je odabrati miran kutak, odvojiti malo vremena za sebe i sagledati rezultate postignute u minuloj godini. Ukoliko ste svoj prostor organizovali po principima Feng shui-a, dobro je proceniti kakav je uticaj primenjenog rešenja i koliko ste počeli da gospodarite sopstvenim životom uz upotrebu ove metode. Kakav napredak ste postigli i koje neprijatnosti i gubitke ste izbegli? Videćete da je osećaj moćan.
2.Drugo što možete uraditi je godišnja selekcija potrebnih i nepotrebnih stvari, pravljenje spiska koji sadrži šta treba popraviti, zameniti, baciti, napraviti, obnoviti, kupiti… Ovaj spisak kasnije možete proširiti sa onim što je potrebno za Feng shui vašeg prostora. Nakon što napravite svoj spisak koji je ujedno i neka vrsta plana, ostaje vam da prionete na posao i spremno dočekate promene koje ćemo svi osetiti kada nastupi kineska Nova godina.

dr Jelena Dejanovska
Foto: Vojislav Došen

dr Jelena Dejanovska godinama je posvećena izučavanju prostora, energija i energetskom uređivanju prostora. Od 2004. godine bavi se dizajnom enterijera i usklađivanjem energija u prostoru u skladu sa Feng Šui principima.
Objedinjujući znanja o 3D prostoru, kretanju energija i njihovom delovanju, nastavila je svoje istraživanje i 2013. godine doktorirala na studijama digitalnih umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde se bavila izučavanjem upravo ovih pojava. Trenutno radi kao naučnik – istraživač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
“Energetski trougao” naziv je Jeleninog doktorskog rada gde je uz pomoć digitalne animirane instalacije analiziran koncept i objašnjen metod harmonizacije energija u ljudskom organizmu. (https://fliiby.com/file/6m2k0e7x9bc). Rad je nastao kroz analizu koncepata raznih ezoteričnih učenja sa posebnom pažnjom posvećenom staroindijskom konceptu Kundalini Tantre.

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

Školica života

Sledeći tekst

Motivaciona NLP Radionica u Beogradu