Estetika

Kako izgleda frizura po Feng Shui-u?

KREATIVCI KOJI POMERAJU GRANICE (dr Jelena Dejanovska)

Šta sve dobijamo kad je frizura koju imamo u potpunosti usklađena sa našom ličnošću, prilagođena događaju, kad nam gradi samopouzdanje, privlači poglede i izaziva divljenje? Odgovor na ovo pitanje imaju dr Jelena Dejanovska, energetičar i doktor umetnosti i frizer Dragutin Marković.

Od davnina je poznato da je kosa najlepši ukras žene. Razmišljajući o tome dr Jelena Dejanovska je primetila da osim ukrasa, kosa može biti i odličan medij za ekspresiju ličnosti, karaktera, želja, namera.
-Baš kao što uz primenu određenih principa prostor postaje produžetak nas samih, tako i kosa može postati produžetak naše ličnosti- kaže dr Jelena Dejanovska za BGonline. -Ono na šta smo navikli su uniformisani izrazi, prepoznatljive forme i verovatnoća da nas poistovete sa nekim drugim samo zato što nosimo popularnu frizuru koja spada u kategoriju “must have” ili “must be”. Na žalost, ne stoji sve svakome…

Prva frizura po Fengu koju Jelena i Dragutin predstavljaju obeležava jedan od 5 elemenata – element Vatre.

fengShuiFrizure2
“Must have” rešenje za sve one koji ne žele da se odreknu svog identiteta i postanu primerak “copy-paste”produkcije današnjice je frizura po Feng Shui-ju! Kakva je to frizura?
-Frizura po Feng Shui-ju je kreirana za vas, jedinstvena, prilagođena vašem karakteru i odgovara samo vama- otkriva dr Dejanovska koja je i kreator ovog koncepta. -Mogućnosti kreiranja i pronalaženja idealne frizure koja će u potpunosti biti u skladu sa nečijom ličnošću i činiti je autentičnom su beskrajne. Nekad je dovoljno odrediti kosi boju i time dati energetsku podršku životnoj energiji te osobe. Nekad je poželjno definisati volumen, a nekad promeniti čitavu kompoziciju uvođenjem krivudave ili oštre linije.
O ovim promenama Jelena odlučuje tokom razgovara s klijentom što je ujedno i prvi korak na putu ove lične, ali energetske promene.
-Razgovor s klijentom traje oko sat vremena. Tad ga pre svega upoznajem sa mogućnostima (na primer, vrlo je važno da li je željena frizura nosiva ili pripada fantaziji, odnosno avangardi). Sledi razgovor o tome šta ta promena donosi i kakav je rad na sebi iskazan kroz frizuru.
Svaka žena je bar jednom osetila samopouzdanje koje joj je donela savršena frizura. Dr Dejanovska napominje da se ti efekti mogu značajno povećati kad svesno odlučite šta želite da postignete.
-Ako je vaš cilj da se posvetite radu na finansijama, onda vam može biti predložena “kornjača” kao tehnika i takav način nijansiranja. Boja, oblik, tehnika šišanja i drugi detalji takođe su važni i kako će oni izgledati zavisi od toga na kom životnom polju želite da probudite energiju. Ovaj razgovor s klijentom je neophodan kako bi se jasno odredile potrebe, navike, ali i očekivanja klijenta.fengShuiFrizure1

Postoje 3 osnovna načina da se frizurom utiče na životnu energiju- kaže dr Dejanovska.
– Prvi način je vezan za vašu osvnovnu prirodu i energiju, drugi je je vezan za vaš karakter i pokretačku silu koja se skriva ispod spoljne pojave, i treći je vaša lična ekspresija, odnosno kako vas drugi vide i doživljavaju. Nakon toga sledi analiza za koju su potrebni podaci o klijentu, datum i vreme rođenja. U odnosu na proračune određuju se boja, dužina, oblik i konačna forma i sve se završava kreiranjem nekoliko predloga. Drugi korak je susret sa frizerom i analiza predloženih rešenja. Zajedničkim snagama donosimo odluku o konačnom rešenju. Treći korak je realizacija.
Dr Dejanovska kao autor ovog koncepta ima ogromno poverenje u frizera Dragutina Markovića koji je njena “desna ruka” i realizator svega onoga što ona osmisli kad je reč o frizurama po Feng Shui-u. Ona napominje da je Feng Shui nauka, ali i umetnost.
– Da bih principe koje koristim za uređenje prostora prenela na jedan sasvim novi medij (kosu) morala sam razmišljati pre svega kao umetnik, ali i kao energetičar. Da bih realizovala prvu frizuru bilo je neophodno pronaći profesionalca koji sa jednakom dozom umetnika u sebi pristupa svom poslu – frizera.
Dragutin Marković, vlasnik salona DM’s Hairlounge, izuzetan frizer i kreativac, veliki je poštovalac rada dr Dejanovske ali i veštine i filozofije Feng Shui-a.
-Prvi put sam uz Jelenine savete renovirao moj salon pre četiri godine i od tada svake godine radimo korekcije, a posao se utrostručio, kreativnost mi je u mnogo većem polju, a u salonu je drugačija energija, pa tako neretko tu mušterije zaspu ušuškane u mir i prijatnost ovog prostora- priča frizer Dragutin Marković. – Veoma mi se dopada Jelenina ideja i filozofija koja prati frizure po Feng Shui-u.fengShuiFrizure

Final touch u ovoj priči i kreaciji pripada veštim rukama Dragutina Markovića čija je odgovornost velika, a radost kreiranja nemerljiva. Boja, tekstura, nijansiranje, oblik frizure, volumen, samo su neki elementi o kojima Dragutin tokom rada izuzetno mora da vodi računa. Prva frizura koju ovaj tandem predstavlja javnosti ima element Vatra.

B.Gajić
Foto: V. Došen
Model: Dejana Mrgić

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

Umeće življenja i kradljivci vremena- Život nema reprizu

Sledeći tekst

Vratimo decu na igrališta