Enterijer

5 elemenata i njihova obeležja (element Drvo)

Uređivanje prostora uz upotrebu principa Feng Shui-a zahteva poznavanje nekoliko osnovnih termina. Šta je Jin, a šta Jang, šta predstavlja Pet elemenata i koji su to elementi, kako ih prepoznati i izraziti?jelenadejanovska

Pet elemenata čine: Voda, Drvo, Vatra, Zemlja i Metal. O njima treba razmišljati kao o karakterima kretanja sadržanim u predmetu. Na primer, karakter kretanja koji je uzlazan asocira na rast i razvoj i odgovara elementu Drvo. Recimo da smo rešili da od starih metalnih merdevina napravimo policu. Osim što ćemo u određeni deo prostora uneti određenu količinu metala od kojeg je polica sačinjena, ne smemo zanemariti uspinjući karakter kretanja koji nas upućuje na Jang energiju i element Drvo.
U donošenju odluka i odabiru boja, predmeta, nameštaja, umetničkih dela i svega ostalog što je potrebno, mogu pomoći osnovne karakteristike elemenata. U ovom tekstu predstavljam vam element Drvo.jelenadejanovska2

Element Drvo

Osnovna boja koja opisuje element Drvo je zelena, pridružena boja je svetlo plava, ali ovde spadaju i sve vrste plave i zelene, osim mornarsko plave i modre. Uzorci koji najbolje opisuju ovaj element su biljke kao prirodni izraz. Takođe su odgovarajući i oni koji imaju uzlaznu energiju i oni koji su Jang. Od biljaka to može biti drveće koje cveta, bambus, trava, mahunasto bilje, plavo cveće, bilje koje obilato raste, bilje koje se širi i izbacuje plodove, kao što je divlja jagoda i cvet kao što su anemona, ljutić ili mak. Oblici koji odgovaraju elementu Drvo su oni koji teže visini, na primer, uspravan pravougaonik, a brojevi koji ga opisuju su 3 i 4.

dr Jelena Dejanovska
https://www.facebook.com/dejanovskajelena
www.feng-shui.rs
Foto: Vojislav Došen

dr Jelena Dejanovska godinama je posvećena izučavanju prostora, energija i energetskom uređivanju prostora. Od 2004. godine bavi se dizajnom enterijera i usklađivanjem energija u prostoru u skladu sa Feng Šui principima.
Objedinjujući znanja o 3D prostoru, kretanju energija i njihovom delovanju, nastavila je svoje istraživanje i 2013. godine doktorirala na studijama digitalnih umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde se bavila izučavanjem upravo ovih pojava. Trenutno radi kao naučnik – istraživač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
“Energetski trougao” naziv je Jeleninog doktorskog rada gde je uz pomoć digitalne animirane instalacije analiziran koncept i objašnjen metod harmonizacije energija u ljudskom organizmu. (https://fliiby.com/file/6m2k0e7x9bc). Rad je nastao kroz analizu koncepata raznih ezoteričnih učenja sa posebnom pažnjom posvećenom staroindijskom konceptu Kundalini Tantre.

 

Arhiva tekstova Jelene Dejanovske:
Isplanirajte sopstveni život
Feng shui frizure (element Drvo)
Ravnoteža i stabilnost elementa Zemlja
Čudesna energija Metala
Kako da brže uredite, kupite ili prodate nekretninu? (3D VIZUELIZACIJA)
Nameštaj crvene boje nije uvek dobar izbor
Kako izgleda frizura koja je u skladu sa vašom energijom i ličnošću?
Kako izgleda frizura po Feng Shui-u?
Gde je u našem domu “kutak novca”?
Gde vam stoji šporet?
Kvalitet života savremene žene
U zagrljaju sa dobrom energijom
Zdrava i kvalitetna energija
Kako uređenje kuhinje utiče na kvalitet života?
Dovedite dobru energiju u vaš život i dom
Saveti za uređenje spavaće sobe po feng shui-u
Uvedite proleće u vaš dom
Život u našim rukama
Snaga simbola u feng shui-u
Energetsko uređenje doma
Jin i Jang prostorije u stanu
Kundalini (kreativna ili seksualna energija)
Ulazak u godinu Majmuna
Uspostavite lični i poslovni balans
Veliko spremanje života
Feng shui i energetsko uređivanje prostora

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

Zašto je dobro gubiti

Sledeći tekst

Saveti 50 stručnjaka za emocije u “Svetskoj knjizi o ljubavi”